Sunday, September 25, 2011

Profil: Max Emanuel Gruder - BURSCHI

"Max Emanuel Gruder (n. 16.05.1928 Cernauti - d. 07.11.2010 Bucuresti) alintat Burschi de catre familia sa, s-a nascut din parinti evrei germani la Cernauti. In 1935 se va stabili impreuna cu familia la Bucuresti, unde va absolvi Institutul Politehnic in 1951. Doi ani mai tarziu se va casatori cu Galia, originara din Basarabia.

Burschi debuteaza inca din studentie, in paginile revistei "Tineretea" cu seria de stripuri "Nita Piulita" (1949-1950), uneori fara cuvinte, alteori pe versurile lui Radu Nor.

La un an de la absolvirea Institutului, Burschi renunta la meseria de inginer si va trai excusiv din ilustratie de reviste, de carte (peste 140 de titluri aparute, carti pentru copii dar si manuale scolare, colaborand cu autori SF precum Eduard Jurist, Leonid Petrescu, Radu Nor si Alexandru Mironov) si benzi desenate.

Burschi a fost cel mai longeviv autor de benzi desenate de la noi, publicand vreme de aproape 60 de ani benzi desenate si mai ales stripuri de 3-4 casete infatisand peripetiile unor pionieri destoinici, scolari neastamparati etc in mai toate revistele pentru copii: Pionierul, Cravata Rosie, Luminita,Scanteia Pionierului, Arici Pogonici, Cutezatorii, Soimii Patriei, Almanahul Copiilor, Bucuria Copiilor si altele."

"Aventurile lui Costel, povestite chiar de el", Soimii Patriei, 1983

fragment din Istoria Benzii Desenate Romanesti, ed Vellant, 2010
preluare din Revista COMICS nr. 4

No comments:

Post a Comment