Thursday, October 6, 2011

Prima banda desenata romaneasca: Pisica Spelata (1891)

In 1891 "stabilimentul grafic" (editura) Socec din Bucuresti editeaza prima revista pentru copii din Romania: Amicul Copiilor sub presidentia lui B.P. Hasdeu. In cele 32 de pagini sunt publicati: Ion Creanga, Eminescu,Slavici si altii. Revista este bogat ilustrata si preia "povesti in imagini" din reviste germane si austriece.

In 1891, locul Amicului Copiilor este luat pe piata editoriala pentru cei mici de Revista Copiilor (5 februarie 1896 - octombrie 1897), care apare de doua ori pe luna, in 24 de pagini alb negru, format de carte. De altfel, numerotarea paginilor continua de la un numar la altul, intocmai ca la o carte.

In numerele 1 si 2 ale sale apar, pentru prima oara, benzi desenate romanesti: Pisica spelata si Maseaua babei. Ele sunt semnate de celebrul caricaturist Constantin Jiquidi (1895-1899), care tocmai se intorsese dintr-un stagiu de mai multe luni in diverse redactii pariziene. De notat ca acest model folosit de Jiquidi, 4 casete pe pagina (rareori 6), cu textul, de cele mai multe ori in versuri, sub casete, va fi pastrat de desenatorii romani vreme de aproape 50 de ani.

preluare din Istoria Benzii Desenate Romanesti,
de Dodo Nita si Alexandru Ciubotariu,
editura Vellant, 2010


articol prezent si in Revista COMICS nr. 5

No comments:

Post a Comment