Saturday, November 5, 2011

Expozitie eveniment: Livia RUSZ

 Centrul Cultural al Republicii Ungare și Institutul Cultural Român prezintă o expoziţie eveniment în cadrul Salonului European de Banda Desenată - Retrospectiva Livia Rusz. Expoziţia beneficiază de un design special adaptat locului şi cuprinde peste 50 de planşe acoperind aproape întreaga operă BD a marei autoare. De la debutul din 1959 până la ultimile pagini publicate este prezentat totul în format recuperat şi printat dar mai ales presărat cu splendide planşe originale de o valoare estetică absolut remarcabilă.
Curator: Alexandru Ciubotariu
Cu ajutorul: Dodo Niţă, Kiss Ferenc, Marius Leştaru
3 - 20 noiembrie 2011



Livia Rusz (grafician, pictor, ilustrator, artist BD) a lucrat la revista pentru copii Napsugár din Cluj, începând din anul 1958. În 1963 a creat, împreună cu scriitorul Fodor Sándor, cel mai cunoscut pitic din mitologia româno-maghiară – Csipike / Cipi – iniţial personaj de BD, devenit apoi erou al cinci nemuritoare povestiri, tipărite în numeroase ediţii și traduse în mai multe limbi.

Începând din anul 1966, Livia Rusz a publicat benzi desenate şi în limba română, în revistele pentru copii Arici Pogonici, Cravata Roşie, Luminiţa, Cutezătorii şi Şoimii Patriei, a semnat 4 albume de benzi desenate şi peste 80 de cărţi bogat ilustrate. Împreună cu scriitoarea Lucia Olteanu a creat îndrăgitele personaje Mac şi Cocofifi. La sfârşitul anului 1987, Livia Rusz s-a stabilit la Budapesta, unde în anul următor i-a fost publicată cartea de bandă desenată de mare succes Nem mind arany, ami fénylik / Nu tot ce străluceşte e aur, urmată de albumul Miskati közbelép / Miskati intervine. În 1998 a început colaborarea cu Ferenc Kiss, colecţionar şi scenarist de benzi desenate. Împreună au creat povestea Prométheusz, a rosszmájú jótevő / Prometeu, binefăcătorul cu intenţii rele și au publicat o serie de aventuri ale lui Kalamajka în revista Dörmögő Dömötör.


sursa: salonbd.ro 

No comments:

Post a Comment