Friday, April 5, 2013

Balkans Festival of Young Comics Creators: Leskovac

In acest an, Şcoala de benzi desenate "Nikola Mitrović Kokan" din Leskovac (Serbia), în colaborare cu Centrul Cultural Leskovac va organiza evenimentul „Festivalul balcanic al tinerilor creatori de benzi desenate", aflat la al cincisprezecea ediţie. Evenimentul va avea loc între 28 şi 30 iunie 2013 sub auspiciile Centrului Cultural Leskovac şi Muzeului Naţional din Leskovac.

Şi în acest an vor exista concursuri şi premii pentru autorii de benzi desenate, la categoriile cel mai bun autor BD, cel mai bun ilustrator, cel mai bun scenarist BD, cel mai bun teoretician BD din Balcani şi vor fi onorate cu plachete cu imaginea lui Nikola Mitrovic Kokan. Şi premianţii locului doi la toate cele patru categorii vor primi, de asemenea, diplome... Va exista şi o diplomă pentru cel mai tânăr participant, dar şi un premiu pentru contribuţia la banda desenată sârbă, al cărui câştigător va fi preşedintele juriului celor trei membri care vor atribui alte premii. Lucrările primite vor fi expuse în Galeria Centrul Cultural din Leskovac, iar autorii lor vor primi scrisori de mulţumire pentru participarea la festival şi vor fi menţionaţi în catalogul pe care îl va primi fiecare participant. În cuprinsul evenimentului, care va dura trei zile, vor fi mai multe prelegeri, lecţii publice de desen în holul Centrului Cultural Leskovac, proiecţii de filme animate şi documentare, promovarea revistelor de benzi desenate din ţară şi din străinătate şi lansarea unei cărţi despre cărţi de benzi desenate, mese rotunde, ateliere, interviuri publice.


În ceea ce priveşte condiţiile de participare la concurs, acestea sunt după cum urmează: autorii BD trebuie să aibă sub treizeci de ani, şi toţi cei care îndeplinesc această cerinţă de bază sunt liberi să-şi prezinte lucrările lor jurizării la oricare din cele patru categorii. Autorii mai vârstnici îşi pot prezenta, de asemenea, lucrările, dar ei nu vor intra in concurs pentru premii. Marko Stojanovic m-a asigurat că textul benzilor desenate pot fi în limba română.
În categoria ilustraţii puteţi prezenta desene atât în culori, cât şi în alb-negru. Scenariile de benzi desenate şi textele teoretice trebuie transmise în formă electronică, ca ataşament în mail. Se poate trimite, de asemenea, şi banda desenată finită şi completă, aferentă scenariului propus la această categorie. Este important ca scenariile sau textele teoretice să fie prezentate în engleză (sau sârbă), ca juriul să le poată înţelege. Nu este necesar ca paginile să fie o poveste BD completă şi se poate participa cu mai multe lucrări. De asemenea, nu este necesar ca lucrarea depusă să fie realizată în mod special pentru festivalul nostru sau efectuată pe parcursul anului trecut. Este important doar să nu fi fost expusă într-o ediţie anterioară Festivalului.

Notă: Este important să se precizeze în mod clar vârsta, astfel încât să se evite orice posibile încurcături.
Acesta este, prin urmare, apelul pentru participarea tuturor tinerilor autori de benzi desenate, şcolilor şi atelierelor de benzi desenate care funcţioneză în Balcani. Şcoală de benzi desenate din Leskovac va face tot posibilul să fie cea mai bună gazdă pentru toţi oaspeţii.
 

Foarte important: Lucrările trebuie trimise la următoarea adresă:
Leskovacka skola stripa "Nikola Mitrovic Kokan"
Leskovacki Kulturni Centar
Trg Oslobodjenja 101
16000 Leskovac
 

nu mai târziu de 10 iunie 2013. Originalele sunt de dorit, dar sunt admise şi copii de calitate superioară, scanate la 300 dpi, şi trimise pe adresa electronică balkanska.smotra.stripa@ gmail.com, o adresă de la care se pot obţine de asemenea şi informaţii suplimentare (de preferat în limba engleză).

No comments:

Post a Comment