Wednesday, December 4, 2013

Basme in benzi desenate

Nu degeaba se spune ca basmele sunt povesti nemuritoare! De-a lungul timpului ele s-au raspandit in toate formele posibile iar acum se pare ca a venit randul benzilor desenate. Bineinteles, au mai fost publicate pana acum in aceasta forma, sa ne amintim "In lumea lui Harap Alb" de Sandu Florea aparut in 1980 dar acum apetitul pentru reinterpretarea basmelor in banda desenata parca a crescut!

"Harap Alb continua" a spart gheata la sfasrsitul lui 2012, cand a fost lansata revista intr-un tiraj de 10.000 de exemplare! In primele 4 numere a fost ilustrata povestea clasica a lui Creanga dupa care aventurile personajelor au fost duse mai departe si poveastea continua, ajungand acum la numarul 7.

A urmat apoi "Terapie de basm" in care mai toate personajele clasice de basm sunt reinterpretate si stranse laolalta pentru a-si povesti unul altuia dramele interioare, de exemplu Fat Frumos sufera de tulburare de personalitate narcisista iar Spanul este schizofrenic. Grupul de la Timisoara se pregateste de lansarea numarului 2.

Nici cei mai mici nu au fost neglijati, ei pot citi in revista "Scoala de Basm" aventurile lui Fat Frumos intors pe dos. Aici, aceleasi clasice personaje de basm sunt copii, eroi in devenire, ei merg la scoala in zille noastre, dau lucrari de control si se cearta care dintre ei are colectia de pixuri mai frumoasa!

Cea mai noua aparitie este romanul grafic "Praslea cel Voinic si Merele de Aur"care de fapt este o compilatie din mai multe basme - Praslea, Pasarea Maiastra si Lupul Nazdravan, culese de Petre Ispirescu iar povestea rezultata este pusa cu mare maiestrie in pagina de Maria Surducan!

Iar ca bonus avem si Greuceanu, carte ilustrata de Alexandru Ciubotariu, proaspat aparuta la editura Vellant.


Sa speram ca in continuare autorii romani se vor inspira din povesti clasice pentru ca nu au cum sa dea gres si astfel benzile desenate ajung la tot mai multi cititori.

No comments:

Post a Comment