Sunday, November 20, 2016

Benzi desenate la Gaudeamus


In materie de benzi desenate, anul acesta la Gaudeamus s-au lansat: Pinocchio de Serban Andreescu, ed. Aramis si nr. 8 al Ghidului Poznet de Cultura (cu benzi desenate de Maria Surducan si Alexandru Ciubotariu)  si a fost re-lansat Pasunile de Aur de Mihai Grajdeanu. Pe langa acestea au mai participat la targul de carte editura Casa Radio cu benzile desenat din colectia Radio Prichindel, editura Marketing & Management Europe cu Tintin in limba romana, editura Art cu Perepolis, Hipster Hitler, Casa Vesela, editura Arthur cu Aventuri in Momilandia, editura Didactica Publishing House cu Soliman Magnificul, Napoleon si Micul Print, libraria Kyralina cu multe benzi desenate in franceza printre care si romanele grafice semnate de Ileana Surducan si Maria Surducan.

Practic doar o noutate si jumatate si, inafara de Casa Radio, multe traduceri, ceea ce nu e un lucru rau dar mi-ar fi placut sa vad mai multe benzi desenate romanesti. Pacat ca de la targurile de carte lipseste singura editura 100% dedicata benzii desenate romanesti - HAC!BD mai ales ca ar putea prezenta publicului larg si celelalte productii autohtone de pe rafturile magazinului Supererou, care mai nou se bucura si de o locatie fizica (motiv pentru care probabil editura n-a mai avut timp si resurse pentru alte actiuni).

In schimb, foarte multa carte pentru copii, ba mai mult, si sper sa nu fie doar impresia mea, multe carti pentru copii ilustrate de graficieni romani, mai multe ca in anii trecuti. Si la capitolul carti pentru copii, marea majoritate a editurilor prefera sa traduca productii de pe afara. Imi vine in cap un vers a lui Vexxatu "orice populatie, o piata de desfacere".

Dar se poate si invers! Am avut surpriza sa descopar ca in 1989, benzile desenate de Nick Nobilescu erau traduse si distribuite in... CHINA!


text de Octav Ungureanu

No comments:

Post a Comment